Du är här: Huvudsida > Friluftsområden > Norra Sandö - Borgå

Areal: 6,6 ha
Anskaffningsår: 1993
Sjökortsserie Z 620

Norra Sandö ligger i Borgå utanför Pellinge skärgård. Föreningen äger den norra delen av Sandö samt Sandökobben. Ön är enastående vacker, smal och låg, med en trädbevuxen ås.

På åsen växer främst stora tallar. Till föreningens område hör öns finaste sandstrand, som ligger i en öppen vik mot öster. Längre ut i viken ökar vattendjupet snabbt.

Klippudden på öns västra sida utgör den bästa landstigningsplatsen. På uddens norra strand finns förtöjningsringar och bojar. I vattnen kring ön finns grynnor och sjökort är därför nödvändigt.

Sandöområdet är en del av vår vackraste skärgårdsnatur och om naturen och landskapet skall kunna bevaras i detta skick också i framtiden krävs det att besökarna känner ansvar för naturen.

Du kan njuta av öns natur genom att leta efter "skatter" med hjälp av sjörövarkartan här: