Du är här: Huvudsida > Friluftsområden > Porkala udd - Kyrkslätt
Facebook
 
 
 

Porkala udd - Kyrkslätt

Areal: 40 ha
Anskaffningsår: 1991
Sjökortsserie Z 629

Köranvisning: Helsingfors-Hangö-vägen (väg 51), vägskylt Porkala udd. Där den allmänna vägen slutar finns en skylt: Porkala udds friluftsområden. Föreningen har genom ett långtidsavtal med försvarsministeriet fått dispositionsrätt till ett naturområde, som tidigare var stängt för allmän-heten. Området gränsar till de friluftsområden som ägs av Vanda, Kyrkslätt och Nurmijärvi. Ytterst på udden ligger en lotsstation som inte är tillgänglig för allmänheten. Gränsen mot föreningens område är markerad med ett stängsel.

Området utmärks framför allt av sina ståtliga klippstränder och av panoramautsikten ut mot öppna havet från det höga Telegrafberget. I den karga skogen på strandklipporna finns fem gravplatser (stenkummel) från bronsåldern. Besökarna varnas för att de branta strandklipporna är hala och farliga, i synnerhet på hösten.

Föreningens område underhålls och övervakas året om i samarbete med de kommuner som äger friluftsområden på udden. Om hösten är Porkala udd en omtyckt utflyktsplats, i synnerhet för sportfiskare.

På området finns många olika däggdjur, bl.a. mycket rikligt med älgar som lämnar sina spår i naturen. Det finns också hjortar på föreningens område och de utfodras vintertid. För att dessa "urinvånare" i framtiden skall kunna leva i lugn och ro på vårt gemensamma område är det synnerligen viktigt att besökarnas hundar inte släpps lösa så att de oroar de många vilda djuren på området.

Siirry sivun alkuun
 
© Uudenmaan virkistysalueyhdistys
 

-
-